زبان برنامه نویسی Kotlin چیست و ویژگی های آن

در دنیای توسعه موبایل، همه چیز همیشه در حال تغییر است. با توجه به این که انتظارات و نیازهای مشتریان بطور مداوم در حال تکامل است پس خیلی هم دور از ذهن نیست که فناوری هم مدام در حال بروز شدن باشد. یکی از تغییرات مهم اخیر افزایش رشد کاتلین است. در ماه می 2019، گوگل اعلام کرد که اکنون Kotlin زبان برنامه نویسی ارجح برای توسعه دهندگان برنامه های اندروید است. مهمترین مزیت کاتلین نسبت به جاوا در مختصر بودن آن است. در واقع، Kotlin به کد کمتری احتیاج دارد که هم از نظر تایپ هم آزمایش و هم نگهداری کار را بسیار ساده تر می‌کند.

این اعلامیه Google غیرمنتظره نبود چون دقیقا دو سال قبل، این شرکت پشتیبانی درجه یک خود را از Kotlin اعلام کرد و با این اعلامیه زبان مورد علاقه توسعه برنامه های اندروید یعنی جاوا را سرنگون کرد! اگرچه Kotlin در ابتدا روی اندروید متمرکز شده است، اما قصد دارد به عنوان یک زبان cross-platform، برای چندین سیستم عامل به عنوان مثال iOS نیز جای خود را باز کند. اما بیایید نگاه کوتاهی به Kotlin و دلایل محبوبیت فزاینده آن بیندازیم.

Kotlin چیست؟

کاتلین چیست

کاتلین یک زبان برنامه نویسی open-source با استنباط از نوع کراس پلتفرم و statically typed است. Kotlin اولین بار توسط شرکت قدرتمند JetBrains در سال 2011 ساخته شد و نام آن از جزیره کاتلین، نزدیک سن پترزبورگ گرفته شده است. Andrey Breslav، طراح اصلی زبان Kotlin گفت که تیم تصمیم گرفت این زبان را به نام جزیره، دقیقاً مانند جاوا ( اگر جاوا واقعاً به دلیل قهوه جاوا از جزیره ای به همین نام در اندونزی نامگذاری شده باشد) نامگذاری کند.

سرانجام Kotlin پس از اعلام پشتیبانی گوگل در سال 2017 در معرض دید عموم قرار گرفت. از آن زمان، پذیرش کاتلین به طور مداوم در حال افزایش است. جدیدترین نظرسنجی StackOverflow در سال 2020 نشان میدهد که 62٪ از توسعه دهندگان نظرسنجی Kotlin را دوست دارند.

قابلیت تعامل با کدهای جاوا

JetBrains هنگام مقایسه زبان های برنامه نویسی با زبان های انسانی به نکته درستی اشاره کرد: هرچه افراد بیشتر به یک زبان صحبت کنند، بهتر است. و برای دستیابی به این هدف چه راهی بهتر از این که از پایه و اساس زبان های آشنا برای ساخت زبان جدید استفاده کنیم، درست است؟

قابلیت همکاری با کدهای جاوا یکی از دلایل اصلی توسعه دهندگان کاتلین است. اگرچه ترکیب زبان با جاوا سازگار نیست اما کاتلین به گونه ای طراحی شده است که با آن تعامل کامل برقرار می‌کند.

Kotlin یک سری از مسائل جاوا را نیز برطرف کرد (مثلاً هیچ نوع خام وجود ندارد، مقادیر null توسط type system کنترل می‌شوند و یا موارد exceptions را بررسی نمی‌کند)، که مطمئناً این زبان را برای توسعه دهندگان وسوسه انگیز می‌کند. علاوه بر این، در مقایسه با جاوا، Kotlin بسیار ایمن تر است. برای مثال null های جاوا را در نظر بگیرید که بسیار مستعد خطا هستند. در کاتلین، به طور پیش فرض null وجود ندارد.

منحنی یادگیری ملایم و متن باز

یادگیری کاتلین kotlin

از سال 2012، Kotlin یک زبان برنامه نویسی متن باز یا open-source است و به طور مداوم بهبود یافته است. توسعه دهندگان می‌توانند از پشتیبانی عالی جامعه Kotlin برخوردار شوند که قطعاً یک امتیاز مثبت است. نیازی به گفتن نیست که کاتلین از IDE به طرز عالی پشتیبانی می‌کند. همه IDE های اصلی جاوا شامل این پشتیبانی می‌شوند: NetBeans ، IntelliJ IDEA ، Eclipse و Android Studio.

خود کاتلین به راحتی قابل یادگیری است و بسیار كاربرپسند ، دارای یك ترکیب بصری است، دقیقاً مانند بسیاری از زبان های برنامه نویسی سازگار با جاوا. در واقع، این زبان از زبان هایی مانند Java ،C# ،JavaScript ، Scala و Groovy الهام گرفته است. به دلیل ترکیب کدی که در کاتلین نوشته شده است می‌تواند به راحتی حتی توسط شخصی که تخصص بالایی نیز ندارد، بررسی شود.

کدنویسی کمتر

اگر دلیلی برای استقبال توسعه دهندگان از این زبان برنامه نویسی وجود داشته باشد قطعا آن دلیل بهینه سازی فرآیند نوشتن کدها و جلوگیری از تکرار در هر زمان ممکن است. Kotlin به جمع و جور و مختصر بودن شهرت دارد. وقتی کدنویسی به زمان کمتری نیاز داشته باشد در نتیجه روند پیشرفت شما در توسعه نرم افزار سریعتر خواهد بود و به طور کلی، روند توسعه کارآمدتر می‌شود، هزینه ها کاهش می‌یابد و توسعه دهندگان از آزادی خلاقیت بیشتری برخوردار می‌شوند.

در مقایسه با جاوا، توسعه یک نرم افزار مشابه با کاتلین میتواند 40٪ کاهش تعداد خطوط کدنویسی را به همراه داشته باشد.

توسعه Multiplatform

kotlin multiplatform

یکی از بزرگترین مزایای Kotlin توسعه چند پلتفرمی آن است. از کاتلین برای هر نوع توسعه نرم افزار می توان استفاده کرد، از برنامه نویسی سمت سرور و سمت کلاینت گرفته تا Android و iOS. این زبان برای اجرا از ماشین مجازی جاوا JVM بهره میگیرد که اشتراک کد را بین سیستم عامل های مختلف امکان پذیر می کند.

مشابه React Native ، مزیت خوبی برای استفاده مجدد از کدهای موجود به توسعه دهندگان می دهد که باعث صرفه جویی زیادی در وقت و انرژی می شود.

بسیاری از شرکت های معتبر در صنایع مختلف از Kotlin برای توسعه برنامه های خود استفاده می کنند. از Pinterest و Coursera گرفته تا Trello و Evernote