گوگل برنده اختلافات با اوراکل درباره جاوا

بعد از یک دهه جدال و کشمکش بین شرکت های بزرگ گوگل و اوراکل راجب نقض قانون کپی رایت توسط گوگل و استفاده از بخش کوچکی از API Java SE (جاوا نسخه استاندارد) در سیستم عامل اندروید، بالاخره دیوان عالی ایالات متحده آمریکا در تاریخ 5 آوریل 2021 طی حکمی گوگل را از این اتهام تبرئه کرد. این دو غول فناوری مستقر در کالیفرنیا با درآمد سالانه بیش از 175 میلیارد دلار، از زمانی که اوراکل به دلیل نقض حق کپی رایت در سال 2010 در دادگاه فدرال سانفرانسیسکو از گوگل شکایت کرده بود، با هم اختلاف نظر دارند.

دادگاه عالی، استفاده شرکت گوگل از کدهای جاوا در سیستم عامل اندروید را عادلانه دانسته و اتهام استفاده غیر مجاز و نقض قانون کپی رایت توسط گوگل را رد کرد. با این وجود شرکت اوراکل همچنان بر این عقیده است که گوگل حق استفاده از این کدها را نداشته و قانون ثبت اختراع را زیر پا گذاشته است.

قبلا در تاریخ 7 اکتبر 2020 دادگاه در استدلالی عنوان کرده بود: “به علت اینکه نرم افزارهای رایانه ای Functional هستند، استفاده از مفاهیم سنتی کپی رایت برای انها دشوار است.”

در بیانیه ای در پاسخ به این حکم، شرکت اوراکل همچنان مصمم بود که گوگل از جاوا سواستفاده کرده و حتی آن را دزدیده است. دوریان دالی، معاون اجرایی رئیس و مشاور عمومی در Oracle گفته است: “پلتفرم Google بزرگتر شد و قدرت آن در بازار بیشتر شد که یعنی موانع ورود بیشتر و توانایی رقابت کمتر. آنها جاوا را دزدیدند و یک دهه را صرف دعوا کردند، فقط یک انحصارطلب می تواند این کار را انجام دهد. این رفتار دقیقاً همان دلیلی است که چرا مقامات نظارتی در سراسر جهان و ایالات متحده در حال بررسی شیوه های تجاری Google هستند.”

در حکم صادره، دادگاه عنوان کرده است که گوگل تقریبا 11500 خط کد را از Java SE به ویژه از جاوا API برای استفاده در سیستم عامل Android کپی کرده است. اما این فقط 0.4 درصد از 2.86 میلیون خط کد API مورد نظر بوده است.

در سال 2010 بعد از اینکه بنیانگذار جاوا Sun Microsystems متوجه این موضوع شدند، شرکت اوراکل که در آن زمان 80 درصد سهام این کمپانی را در اختیار داشت شکایتی را علیه گوگل با این ادعا که سیستم عامل اندروید حق کپی رایت اوراکل را نقض کرده است مطرح کرد و به دنبال جبران خسارت ادعایی شد. این پرونده سرانجام به دیوان عالی کشور امریکا راه یافت.

منبع خبر